onsdag 27 januari 2010

Tjingeling!

Ja då kommer händelseförloppet av gjutningen av grunden lite mer detaljerat som lovat.. Jag var inte där alls under dagen utan det var P som var där och fotade, senare på kvällen när jag kommit hem från jobbet var jag självklart där och kikade!

Eftersom riktlinjerna för radonvärden kommer att sänkas i Sverige har vi valt att Radonsäkra vårat hus. Och för att Radonsäkra huset har vi lagt en s.k radonduk i grundkonstruktionen mellan isoleringslagren och rören upp i plattan har fått gummitätningar. Under plattan lades en lång slang för att om det i framtiden skulle uppdagas att radon av någon anledning ändå letar sig in i huset så kan en fläkt kopplas till röret som ligger i en lång slinga under hela huset och garaget. Ett i enighet med byggnormerna godkänt förfarande för radonsäkring av husgrunden som blir helt gastät. Lite kaka på kaka kan tyckas men vi vill ta det säkra före det osäkra.


Huset får också ett ventilationssystem av modell mekanisk från och till-luft (även kallat ftx-system)som ventilerar hela huset för god inomhusmiljö och återvinner frånluften via en värmeväxlare! Detta tillsammans med fjärrvärme ska ge låga uppvärmningskostnader och energideklarationen gjorda för huset ligger 25% under dom gällande kraven och kommer att kontrolleras i verkligheten genom uppföljning.


Gjutningen gick förhållandevis snabbt och efter att ha lastat av hela 4lastbilar med betong så fick äntligen plattan sin nuvarande form efter olika bearbetningar och två slipningar där avrinningen till dusch och bad/avlopp ordnats precis innan betongen blivit för hård.
Sista slipningen gjordes för övrigt inne i ett tält som spändes upp efter gjutningen och 2varmlufts aggregat såg till att betongen höll rätt temperatur över natten.

Nu får vi tyvärr vänta på husresningen pga snöfall men hoppas det kommer igång snart. Det tar 2-3dagar från husresningen till att det blir tätt och då är det bra om inte det regnar eller snöar under tiden.


Najning av armeringsjärn


Ännu mera najning


Klart!


Betongbil och pump


Utfyllning pågår!


Samtidigt fördelas betongen ut över plattan

Medans betongen är blöt slätas den ut så mycket som möjligt





Alla kanter ska fyllas

Det jobbas på snabbt

Nu är det bara två sovrum och lite av hallen som inte har fått betong



Nu är det inte mycket kvar :)


Senare på kvällen när tältet restes över plattan


Inne i tältet jobbas det med avrinningsytorna till brunnarna.
När de är klara ska plattan slipas några vändor till innan den är hel färdig



Grunden ser verkligen jättebra ut! Och vilket hårt slit jobb det är för att göra en grund! Fingertoppskänsla är verkligen något som behövs!

3 kommentarer:

  1. Vi ska också bygga en radonsäker grund och hade tänkt oss samma förfarande som er. Kul att snart få resa huset.

    SvaraRadera
  2. Ja alla är vi ju olika, men vi tyckte att det skulle kännas dumsnålt att inte radonsäkra när vi ändå har möjligheten att göra det.. Klart att det kostar en slant men inte särkillt mycket om man tänker på vad hela kalaset kommer att kosta.

    SvaraRadera
  3. Bättre ha å in't behö'v än å behö'v å in't ha!

    SvaraRadera