måndag 28 september 2009

Grönskande trädgård!

I Helgen har vi gjort ett kanske lite häpnadsväckande och annorlunda fynd. Vi har köpt tre träd till vår framtida trädgård! Två äppelträd och ett syrenträd.

Dagen började med att vi hade tänkt att vi skulle hälsa på svärföräldrarna ( läs: P;s mamma och pappa) och titta på deras utbyggnad av deras fritidsboende I Storvik. Jättefint var det och självklart blev vi ännu mer sugna på vårat hus, som förhoppningsvis börjar ta form i början av nästa år, tanken är i alla fall att plattan skall gjutas December.

Sen bar det i väg till Ikea där vi kollade på garderober och annat smått och gott som kan tänkas behövas till vårat nya hus, Det gäller att roa sig med något medan vi väntar.Det är också en stor bonus att det finns en hel del annat att titta på när man är på Ikea. I veckan blev det också bekräftat att Ikea ska bygga ett varuhus här i Borlänge, Ett av de största i Sverige ska det faktiskt bli.... iiiii vad jag längtar!!
I love Ikea, Relativt billigt, bra kvallitet och ett stort urval.



Nästa projekt för dagen var att kolla på ett visningshus. Fh hade villavisning på ett stort antal platser i landet, nu tänker inte vi bygga med just dem men inspiration kan man aldrig få för mycket av! Det ska bli ett annat husföretag som bygger vårat hus med J i spetsen !

På vägen till husvisningen "råkade" vi åka förbi Plantagen som vi absolut var tvungna att besöka. (till min svärfars stora förtjusning............) Orken, fantasin och inspirationen flödar här hemma när vi vet att det inte dröjer allt för länge tills vi bor i ett nytt hus.


Väl inne på plantagen såg vi att de hade rea på alla träd och buskar och det var då P kläckte den geniala idén att köpa några träd nu som vi kan plantera hos svärföräldrarna. Tanken är att de ska växa till sig och bli lite större, och om ett år när vi planterar dem på våran tomt ska de inte vara lika futtiga som nu. Även svärmor slog till och köpte ett träd! Ett päronträd blev det för hennes del.



Det blev mycket skratt eftersom vi inte hade tänkt att köpa några träd men hux flux stod vi där och botaniserade på plantagen och kom ut med fyra träd.... inte nog med att bilen var full av folk och varor från IKEA nu skulle det in med fyra träd också... Finns det hjärterum finns det stjärterum!






Redan skörd på ett av träden









<------Plantering med mycket vattning ----->








Syringa Vulgaris / Charles Joly
  • 2-3m hög uppstammat träd
  • Mycket vacker syren med purpur röda fyllda blommor
  • Blommar i juni och sprider ljuvlig doft
  • trivs på näringsrika jordar , lättodlad
  • många användningsområden, bersåer, häck, träd
  • Härdig i zon 1-4






Aroma

Svensk äppelsort som är en relativt ny korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Frukten är stor och färgen är gul till grön med lysande röd täckfärg. Köttet är sprött och gulvitt med en söt, mild aromrik smak. säsongen är mellan september och December






Åkerö

Är en gammal svensk vinterfrukt från Åkerö i Sörmland, moderträdet står ännu kvar vid Herrgården. Den var i början av seklet Sveriges mest odlade vinterfrukt. Frukten är medelstor till stor, äggrund och ibland något valsformat, fruktköttet är vitt och fast med grov konsistens och omges av ett föga glänsande medel tjockt skal. Åkerö plockas i början av oktober, mognar i december och kan hålla sig fräscha ända in i februari.Sorten ger goda skördar endast vartannat år och får därför allt mindre betydelse inom yrkes fruktodling.




Göteborgsdiamant

Är en gammal välkänd sort förutom en tendens till bruna fläckar i köttet är sorten en av våra härdigaste och friskaste. Utseendet på frukterna kan variera lite. I regel är de mogna frukterna ljust gröngula, möjligen med någon sida (sol sidan) i en lite rödare eller lila färg. Sorten mognar i September och bör ätas omgående. Den går inte att lagra med än ett par veckor efter skörd Härdig i Zon 1-4


När vi ändå är inne på det botaniska delen kommer ni att få ett smakprov på min dåliga humor.... På vägen hem stannade vi för att handla några matvaror och jag hittade den här i när jag grävde bland morötterna.... *fniss*




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar