tisdag 31 augusti 2010

Trädgården

Den här sommaren har vi valt att fokusera på huset utvändigt och på trädgården, men nu när hösten och vinten är på G har vi tänkt att vi ska pyssla mer inne i huset och riktigt riktigt bo in oss.. Som det ser ut nu har vi ännu inte lagt särskilt mycket krut på insidan, men vi (läs M) har stora planer...Från att ha bott i en lägenhet på 85kvm till ett hus på 141kvm så är det faktiskt lite tomt i några rum och det vi haft tidigare passar inte lika bra i huset. Vissa saker har vi faktiskt medvetet valt att inte investera i tidigare utan väntat för att se vad som passar bäst in i huset.


Trädgården har vi däremot pysslat i, och som ni vet sen tidigare har vi sått gräsmatta, men vi har också planterat lite växter.Tiden går fort och tyvärr går inte vårat Internet lika fort... Så det är ett tag sedan jag tog vissa av bilderna.. Nu ser man klart och tydligt en skillnad på gräsmattan. Ännu inte den tätaste och finaste men snart så...
Har planterat en växt framför snorkeln, minns inte vad den heter men tanken är att den ska växa till sig och skymma snorkeln så gott det går. Snorkeln är inte särskilt snygg men väldans praktisk om man har kamin.För några veckor sedan var vi ute på bilpromenad och hamnade i... Grycksbo... och vad hittade vi inte där om en Handelsträdgård. Tidigare när jag gått i handelsträdgårdar har jag alltid gått förbi delen med träd och buskar men nu, nu är det andra Bullar! I Grycksbo hittade jag denna vackra fjärilsblomma. Lyckades dock fånga med en humla på bild i stället för en fjäril...





En Tall med några Buxbom har vi också satt ner i jorden.



Lika så en Schersminbuske. Mmm så gott det kommer att dofta till nästa sommar




Det här är vårat nästa trädgårdsprojekt... ser kanske lite konstigt ut....

men det ska bli en spalje. En levande spalje, ska bli väldigt spännande att se om den tar sig till nästa år. Levande låter kanske lite skrämmande, som att den går i väg men tanken är att kvistarna ska ta sig när de kommer i jorden bilda gröna blad... Vi får vi se. Lyckas det kommer det att bli hur snyggt som helst... lyckas det inte.. Ja då åker de upp ur marken..



Minns ni att jag tidigare skrev ett inlägg om vilka som köpt tomterna kring oss?? Så här ser det ut nu.. Kan ni se vilken tomt som som är vilken ??


Den ljusblå är vår. På kortet syns garaget.
Den rosa är trippel A`s.På kortet skymtar deras vita garage.
Den mörkblå är C & T´s. Som ni ser pågår stomresningen av deras garage.
Den gröna är Köpt av A men ännu är inget byggt.
Den gula är F & M´s, PÅ kortet är det deras hus som syns mest
Den lila är M & T´s målning pågår för fullt. På bilden syns den vita färgen och de stora fina fönstren i köket.



I veckan som var var vi också och beställde häckplantor, ska bli spännande när de kommer. Det dröjer ett långt tag men enligt alla experter så ska den bästa tiden att plantera häck var just på hösten. Passade på att köpa lite nya blommor till farstun.. De blommor som vi haft tidigare ville inte längre vara med oss... Förstår inte hur det har gått till. Har aldrig tidigare lyckats ha i hjäl pelargoner, men någon gång ska vara den första... Vet inte vad jag gjort fel... men jag misstänker att jag inte hunnit sköta om dem lika mycket som jag gjort tidigare.. Nu står där i alla fall nya frost tåliga blommor och fint blev det.




I går när vi satt i soffan skymtade det något i ögonvrån, En rådjurs mamma med sina tre kid var här och smaskade på våra Thujor. Att det finns rådjur här det vet vi sedan tidigare, men att det skulle vara fyra stycken här och mumsa på vårat gröna hade vi aldrig kunnat tro..





ps.
ser ni vilket fint gräs rådjuret har sina klövar i.





fredag 20 augusti 2010

Rundturen fortstätter....

....Till Garaget.
Passa på att titta noga nu för detta är antagligen första och enda gången som jag kommer att visa garaget.. Sen bilderna togs har det hunnit bli en aningens mer välfyllt om man säger så..


När A var här passade vi på att kolla upp lutningen i garaget, vi hade en del bakfall och plattan i garaget fick därför flytspacklas. Detta gjordes på torsdagen och på fredagen skulle vi flytta in i huset. från början hade vi tänkt att flytta in i huset och sen veckan efter ordna med garaget, men A insisterade på att vi skulle få det gjort först, sen flytta in, och det var väl tur det... för veckan efter var garaget väldigt i oordning.


Flytspacklingen gjordes alltså på torsdagen och på fredagen(flyttdagen) fortsatte A i garaget med att kakla upp en list mot väggen. Även det var hennes idé. Risken finns att när man kör in bilarna när det är snö att det i garaget blir fuktigt och en klinkerlist står emot betydligt mycket mer fukt än en trälist. Med tanke på att vi har lagt golvvärme slinga i garaget kommer vi inte att ha ett kallgarage, vilket gör att snön som följer med in med bilarna kommer att smälta, för att plattan skall stå emot mer slask än en obehandlad betongplatta valde vi att måla golvet med epoxyfärg. Vi målade golvet tre gånger, det var lite stressigt, mellan målningarna var vi tvungna att vänta 12h men inte mer än 24h, för då har färgen hunnit härda och den "nya" fäster inte.


Dagen innan inflytt. Det var tider det... hihi se så många bilar


Flytspackling pågår


Klart

A sätter kakel listen;


Och P tittar på.. Det är jobbigt att flytta...

Men snart kom även han i att sättas i jobb... Målning av betonggolvet


klart!

I garagefönstret har vi satt upp ett insynsskydd, både snyggt och praktiskt.

lördag 14 augusti 2010

Vill ni gå på rundtur i vårat hus?

Jag börjar kanske lite otippat med tvättstugan...Jag gillar vår tvättstuga. Den är ganska stor(med våra mått mätt) nästan 10 kvm och lite annorlunda i formen pga vårat härliga gåinskafferi i köket.



När vi började att planera vårat husbygge var vi överens om att vi ville ha en stor rymlig tvättstuga. När P och jag började fundera på om vi inte skulle ta och flytta till hus var det inte självklart att vi skulle bygga nytt. Det har alltid varit en dröm för oss men vi trodde inte att vi skulle komma att förverkliga den så vi började gå på husvisningar här i stan. Vissa hus var inte alls något för oss, andra kunde vi tänka oss och några var vi faktiskt med och budade på, men vi tyckte att priserna blev alldeles hutlösa och att husen inte alls var värda det priset som de till slut blev att kosta.

Något som vi också tänkte på var att många av husens tvättstugor inte alls var särskilt praktiska, speciellt på nyare hus. Ofta var de små och trånga och näst in till omöjliga att kunna förvara saker i för att inte tala om möjligheten att kunna hänga upp tvätten.

Så det första som vi bestämde var att vi skulle placera allt som har med värme och vatten att göra ute i garaget samt att ftx anläggningen hamnade uppe på vinden allt för att spara utrymme i tvättstugan.
Tvättmaskinen och torktumlaren valde vi att placera bredvid varann i stället för ovanpå för att kunna skapa så mycket bänkyta som möjligt.

Diskhon och kranen är mot väggen i stället för vid fönstret som vi oftast har sett att den är, I det fallet tänkte vi som så att vi kommer att spendera mer tid med att sortera och vika tvätt istället för att skölja och blötlägga. Under tiden som vi viker och sorterar tittar vi hellre ut genom fönstret än in i en vägg.
Vi har två högskåp och ett stort klädskåp inne i tvättstugan. Högskåpen rymmer en hel del, dels som linneskåp för handdukar och lakan, örngott och andra textilier, men också som städskåp med skurmopp,dammsugare, hinkar, toalett papper, smutstvätt mm mm. Klädskåpet sväljer en hel del kläder,täcken, och kuddar. Förvaring kan man aldrig få för mycket av.

Till höger om tvättmaskinen/torktumlaren mot diskhon har vi underskåp, även de rymmer en hel del, men än så länge är de faktiskt ganska tomma. Jag har några krukor och lite rengöringsmedel i dem, men möjligheten att förvara mycket mer finns :) Tanken är att det någon gång i framtiden ska komma upp en liten hylla eller skåp ovan diskbänken. Än har jag dock inte bestämt vad så det får vänta ett tag.



Man skulle kunna tro att vi medvetet har bestämt oss för temat rosa/Dalarna i tvättstugan, så är dock inte fallet, Märkligt nog så bara blev det så....På klinkern på golvet och på väggarna valde vi ljusa färger, dels för att vi vill ha en ljus tvättstuga men också för att kunna kombinera så mycket olika färger som möjligt. När vi flyttade in i huset hade vi inte några gardiner alls som passade i tvättstugan och när jag gav mig ut på jakt efter tyger som jag skulle kunna sy gardiner av föll jag för detta tyg på en gång. Som jag tidigare skrivit i bloggen så gillar jag saker som påminner/kommer från Dalarna och vad passade då inte bättre än detta tyg? Dalahästen och kurbits i en lite modernare variant, kan det blir bättre? Kul att kunna "hotta" till tvättstugan med accentfärger och tröttnar jag på dem är det relativt enkelt att kunna byta ut dem. Att sen vattenkannan som vi haft sedan tidigare är i rosa var en ren lyckträff inget som jag alls tänkte på i affären när jag köpte tyget.

Näckroslampan som hänger i fönstret gillar jag skarpt. Tidigare funderade jag på om jag skulle kunna ha en sån i lägenheten som vi bodde men där hade vi väldigt stora fönster och jag kan tänka mig att den skulle ha sett lite pluttig ut. Så jag bestämde för mig själv att när vi flyttar till hus; då ska jag minsann investera i en sån lampa. Väl inne i lampaffären fanns den i rosa också, tjing tjing det är någon mening med allt. Att Näckroslampan dessutom kommer från och tillverkas i Dalarna minskar inte direkt "temat " i tvättstugan.
Sist men inte minst har vi den fina dörrmattan. Den är faktiskt den enda som jag medvetet letat efter för att matcha in det rosa i tvättstugan, att motivet sedan är en dalahäst är en lyckoslump.. Det var färgen på mattan som jag var ute efter. Mattan kommer från Pappelina, och var tror ni de Mattorna tillverkas? Jo, I vackra Dalom!

Tänk att det här känns så avlägset när man nu ser tvättstugan, dock minns jag det som det var igår fast än det snart gått tre månader. Duktiga A slet som tusan för vår skull, för att så mycket som möjligt skulle hinna bli klart innan vi skulle flytta in.



A; om du fortfarande läser bloggen så vill jag bara berätta för dig att jag är grymt imponerad av ditt jobb, En så liten kvinna men ändå så otroligt driftig och stark! Jag hoppas du förstår hur nöjda vi är med dig. Lite synd att vi inte har mer saker som skall kaklas för vi saknar ditt sällskap.

ps. Det är inte bara vi som är imponerade av ditt arbete, även våra grannar är och har som önskemål att du kommer och hjälper dem.

fredag 13 augusti 2010

Fredagskväll

Och vad gör jag om inte hänger på bloggen ;) P jobbar och jag har tänt några ljus och svullar i godsaker och dricker dricka medan jag lyssnar på radio. Mix Megapol har på fredagar och lördagar mellan 18-22 det bästa radioprogrammet Någonsin. Förfest med Sven och Jesse, så j*kla bra !! Så det är faktiskt lite fredagsmys trots saknaden av P här hemma.

I dag har slutbesiktningen av huset varit och den gick som vi tänkt oss, Toppenbra. Känns skönt att den är gjord och att resultatet blev som vi tänkt oss.

Dagarna går allt för fort,(som alltid) just nu har jag semester men det är inte så länge till. Åh vad jag önskar att den varade längre, känns som att det är först nu som vi riktigt har kommit i ordning här i huset och verkligen bott in oss. Tidigare har många saker inte haft någon självklart plats men nu så börjar det ordna upp sig mer och mer!

Helt otroligt vad man samlar på sig saker.. Vi har varit otaliga gånger till soptippen och slängt en hel del, ändå känns det som att det är minst lika mycket kvar...Min garderob har fått sig en rejäl rensning, många många påsar med kläder har fått åka till Emmaus. Jag hoppas att de kommer till bättre nytta hos någon annan.

Det känns lite vemodigt att göra sig av med kläder och andra saker som man köpt/fått/ärvt, men allt går det inte att spara på, det är trots allt pengar och känslor som man rensar i. Vi lever i ett riktigt prylsamhälle, för 100årsedan fanns det människor som inte ens ägde så mycket saker som vi gjort oss av med. Tänkt så många timmar man måste jobba för att ha råd att köpa alla dessa saker. Jag har under åren läst mycket om Feng shui och för er som inte vet så mycket om det kan jag säga att det handlar om olika energier i omgivningen. Saker som man äger men som inte används är en riktig energitjuv. Fast än det känns jobbit så är det så skönt så när man väl har rensat. Kan tipsa om en bra bok i ämnet... Rensa i röran



Jag har som vanligt inte riktigt koll på dagarna. Minns inte vilken dag vi var iväg och beställde kaminen men nu är den äntligen beställd. Tyvärr får vi vänta lite väl länge i vårat tycke innan vi kan få den inmonterad, ända till sena hösten men den som väntar på något gott.... Faktiskt så är, hör och häpna, kamien en av de få saker som jag inte lagt mig i utan som P har bestämt helt själv. När det gäller inredning är jag väldigt krävande som P skulle ha sagt men har jag bestämt mig för något så har jag. Kaminen som P har bestämt sig för är en täljstenskamin, Handöl 26T hög med extra värmemagasin, det är en riktigt stor kamin. Den är 163cm hög, 470kg tung + det extra värmemagasinet i olivinsten som väger 120kg och förstås så är den också svanenmärkt. Fördelen med en täljstenskamin och den extra olivinstenen gör att kaminen lagrar värmen extra länge. Så vi ser våran investering i kaminen inte enbart som en mysfaktor utan också som en uppvärmningskälla trots att vi har fjärrvärme installerat.
Handöl T26 hög


torsdag 12 augusti 2010

Gräsmattan

Etapp 2 är avklarad!

Vi har krattat och sått, och fågel j*vlarna har varit här och ätit upp alla våra gräsfrön, känns det i alla fall som.... Jag har aldrig haft något emot fåglar men nu är jag bra less på dem, vad är det för vits med att vara här och förstöra?? Se bara hur det gick för getingarna som tog sig friheten att bygga bon hos oss.... Kanske går fåglarna samma öde till mötes Mohahahaha... Nä så hemsk skulle jag inte kunna vara mot de små pippisarna fast än jag just nu inte är så förtjust i att de är här..

Efter att S var här och fräste upp jorden, gjorde vi vårat bästa för att kratta bort ogräset och jämna till så mycket som möjligt. Efter att vi krattat och jämnat ut passade vi på att ha på gräsfrön på jorden , smaskens sa små pippisarna och bjöd in alla sina kompisar och kom på "smörgåsbord" och mumsade.

Vi hade tänkt att hyra en vält och köra på jorden och trycka ner fröna men vi hade inte räknat med att alla fåglarna skulle komma så fort vi vände ryggen till. Våran Granne K berättade att en annan granne H har en vält hemma, och att vi säkert skulle få låna den. Så K följde med mig till H och presenterade oss för varann och jag fick låna deras vält.. Toppen. Mellan oss och H är det fågelvägen ca 200-300m så jag sa inget till P att jag gick iväg utan tänkte att jag skulle överraska honom , för det borde inte ta så lång tid att gå den korta biten. Kruxet var bara det att jag och K mötte så mycket trevligt folk på vägen och jag fick syn på "våran" kotte ( som tyvärr flyttat från oss) på en annan grannes gård. Så den korta vägen tog en väldigt långstund att gå, si så där 2h... Så P började undra varför det var så tyst från mig och när han sedan upptäckte att jag vara borta visste han inte alls var han skulle börja leta... Dörren var olåst, mina nycklar, min mobil och mina favorit skor var fortfarade hemma men inte jag. P blev så klart orolig och undrade var jag hade tagit vägen och vad som hänt när han inte kunde hitta mig.
Så när välten och jag äntligen kom hem var inte P hemma, dörren var låst och Bilen borta. Han var ute och letade efter mig eftersom han trodde att något hade hänt. Kärlek behöver inte alltid förmedlas med ord, handlingar säger en hel del de med och det där är vad jag kallar KÄRLEK ♥



Tyvärr är jag inte så aktuell i min uppdatering.. Att skriva ett inlägg på bloggen tar flera timmar för att inte tala om hur lång tid det tar att lägga upp bilder... Jag gillar att blogga och önskar att jag kunde göra det oftare, men som det i dagsläget ser ut är det inte så enkelt gjort.

Jag fortsätter med min gnällkampanj på Borlänge Energi, Statsnät.. Fy 17 fanns det något annat vettigt alternativ skulle jag helt enkelt hoppa på det och strunta i statsnät. Jag har aldrig varit med om maken till dålig service och dyrt är det också!!! I såna här situationer blir man varse om hur mycket man betyder som kund för ett stort företag. De verkar inte bry sig det minsta om boenden här i området som tecknat sig för deras tjänster. Mobilen är våran räddare i nöden, den tjänstgör på alla plan, prat, sms och uppkoppling.. Har aldrig tidigare behövt ladda telefonen så mycket som jag gör nu. Två och en halv månad har vi bott här utan, tv, telefon och internet. Nä nu lämnar vi det här ämnet, blir grinig bara jag tänker på det. Jag lovar dock er läsare att så fort något händer ska jag uppdatera er.


Över till gräsmattan igen;

den 30e juli frästes jorden upp

den31a juli började vi kratta ut, rensa och jämna till jorden. Vi la på de första gräsfröna

den 4e augusti la vi på lite gödning

den 8e augusti började de första tunna små stråna sticka upp. Det tog alltså 8 dagar innan vi kunde se något resultat.


Idag den 12e augusti ser det ut så här, så visst går det ganska fort när jag tänker efter, men jag är ganska ivrig av mig och hade så klart önskat att vi hade en färdig gräsmatta, men den som väntar på något gott....




Det gräsfröet som vi använt oss av är granngårdes slottspark så här står det på förpackningen;

"Gräsfrö slottspark
För gräsmattans finsmakare-grönare, tätare och exklusivare.
Med detta gräsfrö får du en långsamt växande gräsmatta med riktigt bra slitstyrka. Ger gräsmattan god tålighet mot torka samtidigt som den står emot vinterns påfrestningar."


Det tycker vi låter alldeles ypperligt :)

söndag 1 augusti 2010

Getingar, ved och gardiner

Att det är en getingsommar i år kan väl knappast ha undgått många... När vi höll på med vårat evighetsprojet målningen fick vi också chansen att inventera bona på när håll :( Usch jag gillar verkligen inte getingar, jag är faktiskt jätterädd för dem, det har jag varit sedan jag var liten. Vad jag kan minnas har jag dock bara blivit stucken en enda gång av en geting.. Då var jag 4-5 år och vi var på semester på Cypern, men det verkar ha satt djupa spår. Nu under målningen bar det sig inte bättre än att jag blev så skraj för en geting att jag ramlande ner från stegen. Men ont krut förgås inte så lätt....Skrapsår på benen var det enda jag drabbades av, men knäpp som man är så blev jag mer orolig för att grannarna skulle ha sett... haha. Vad vi gjorde var att vi försökte få bort getingbona med giftfria getingfällor men det fungerade inte alls något bra .. :(


Vad många inte vet är att det oftast i hemförsäkringen(utan att betala självrisk) ingår att det kommer en en saneringsfirma och besprutar bona. Vi har aldrig använt oss av vår hemförsäkring så nu tyckte jag att det var dags, så jag ringde länsförsäkringar och berättade att vi har några getingbon här i huset.. Det var på torsdag eftermiddag, jag fick beskedet att Nomor som länsförsäkringar har ett samarbete med skulle höra av sig inom 2-3 arbetsdagar. På fredag vid 18,30 ringer Nomor som vill komma och fixa bona .. Det är då vad jag kan kalla bra service! En kvart senare rullade deras bil in på vår gård. Totalt hade vi 5st bon som vi ville ha bort. Tre stora bon kunde vi se med blotta ögat under takpannorna och sedan var det två inne på vinden. trots att vi har insektsnät vid luftspalten så har de rackans äckliga getingarna lyckats komma in, dock till deras egen nackdel. För vi vill då rakt inte ha dem där!! Har hört på nyheterna att getinggiftet har tagit slut på många ställen i landet och det i år verkat som att många nybyggda hus har blivit hårt utsatta av getingarna som vanligtvis bygger bon i gamla hus..

Bekämpning pågår...


Ut kommer många "vita" getingar. Det vita är getinggiftet.


Jag beundrar killen som vågar och är så duktig med att bekämpa getingar och annan ohyra!!


Getingarna blev inte så glada.. Alla dör inte på en gång, utan det kan ta upp till 4 dagar


Annat som vi också har hållt på med här i huset är att sy gardiner. Det gäller att vara effektiv. De dagar som vädret inte har tillåtit att måla huset har vi pysslat inne. Vi sa innan vi flyttade hit att vi får sätta upp de gardiner som vi har, men när vi väl var här så var det inte alls roligt att sätta upp dem..... Största huvudbryet var hur gardinerna inne i vardagsrummet skulle se ut och vilken stång skulle vi använda. Eftersom vi inte ville skarva behövdes det nämligen en ganska lång stång. Nästan 5 meter. En butik här i Borlänge som jag tycker jättemycket om är Önskehuset,Carina med sin personal är trevlig och kunnig och utbudet är stort. För er som har gardin och inredningsproblem titta dit. Det är inte bara gardiner och tyger som de säljer.

Nu valde vi att köpa en ny variant av kirchstången med glid och krokar. Perfekt för oss eftersom vi inte hade tänkt att ha persienner eller rullgardin i vardagsrummet. Hemforslingen av stången är också en historia, tänkte att det kan väl inte var så svårt att ta hem den i bilen, men ack så jag bedrog mig..... De gick bra så länge jag inte körde fort men när jag kom upp i en hastighet över 30kmh fladdrade stången som en propeller... Inte vågade jag köra så, Ringde till P som fick komma och hjälpa mig. Stången kom slutligen till sitt nya hem....


Hemforsling av stången.. Var tvungen att skicka ett mms till P för det måste ha sett ganska skojigt ut när jag skulle köra hem


Ebba vill också vara med och sy gardiner

Ved har också inhandlats. Än är kaminen inte monterad, faktiskt inte ens beställd. Vi vet dock vilken kamin vi vill ha och vi har också hos Frykbergs kaminer fått ett bra pris på den. I veckan när vi var dit och skulle beställa den så hade de semester stängt.. Åh vad besvikna vi blev, men ni kan lita på att nu när de öppnar på Måndag kommer vi att stå där och rycka i dörren :)

Jag brukar kalla P för; Pyromanen Pontus.. Han gillar nämligen att elda i kaminer.. Det är inte första gången som P bor i ett nybyggt hus, han har faktiskt gjort det hela fyra ggr tidigare både som barn och vuxen, innan vi träffades bodde han i ett annat nytt fint hus där de som uppvärmning eldade så P eldade för fullt i kaminen tills han märkte att det började lukta bränt hår... Han gick runt och kollade vad det skulle kunna tänkas vara , och han hittade katten Felix tryckt så nära kaminen att morrhåren krullat sig. Att katter gillar värme vet nog många men stackars Felix måste ha varit riktigt frussen efter råttjaken som ville ligga så nära kaminen :)


Perfekt för oss att veden är så fint staplad, än så länge har vi inte någon vedbod men är den så här fint staplad så gör det nästan inget.