torsdag 25 februari 2010

Isolering

Idag har huset blivit isolerat på vinden, förhoppningsvis ska det bli lite varmare inne. Förr i tiden rullade man ut isolering men nu mer sprutar man ut isoleringen. Så när vi kom till huset i dag var det en lång slang genom hela huset in på vinden. Eftersom plattan kyler ner en hel del har det faktiskt varit varmare ute än inne, konstigt nog. Om vi har tur slås värmen på redan i morgon, Hela huset inkl. garaget kommer att ha golvvärme men än kan man inte koppla in fjärrvärmen... Kopplas fjärrvärmen in kan plattan värmas upp för snabbt och den riskerar då att spricka, och det vill vi så klart inte. När värmen sätts på kopplas den till en elpatron som man kan ha lite lägre effekt på än vad man skulle haft med fjärrvärmen. Rören i plattan där vattnet kommer att gå kommer att spädas ut med glykol nu i början så att vattnet inte fryser, så låg värme kommer det till en början att vara. Jag är dock säker på att när vi väl flyttat in kommer vi att ha mycket varmare golv med tanke på vilken fryslort jag är.




Jobbet med innerväggarna har också fortsatt och en byggdörr har kommit upp.. Inte den tjusigaste men jag lovar att det blir en snyggare dörr sen. På den nedersta bilden ser ni entrén, det kommer att bli en av hängningvrå närmast ytterväggen och därefter blir det en garderob, och som ni ser kommer garderoben vara öppen ända till nock.. snart förvaring när man kan stapla på varann :)

onsdag 24 februari 2010

Spottar

Tidigare har vi inte tänkt att ha några spottar alls inne i huset däremot har vi tänkt att garageporten skall lysas upp av några spottar men nu när elektrikerna har börjat med sitt arbete har de undrat om vi inte ska ha några spottar inne ändå.. Hmm ja det var inte riktigt tanken från början men vips så blev det en hel del spottar inte med... Bara så där huxflux.... men fint blir det..


I hallen in till sovrummen och stora toaletten kommer det att vara 4st spottar, på stora toaletten kommer vi att ha 6st spottar och i köket 7st spottar. Ja det är väl vad man kan kalla helomvändning från 0 st spottar till 17st på bara en dag :) Man är ju inte bättre än att man kan ändra sig.... Spottarna kommer inte att bli stora fyrkanter som på bilderna utan små runda. Den stora fyrkanten är värmeskydd eftersom spottarna kan bli varma.


Stora badrummet

Hallen

Köket
Vad det gäller fasadbelysning kommer vi att ha en lampa på vardera sida om entredörren som är en pardörr och på altansidan kommer vi också att ha två lampor, även där en på var sida om dörren.


Halvmåne fönstren har också blivit in monterade i dag:) än är inte spröjsen på plats, men det kommer!

måndag 22 februari 2010

Elektrikerna

Idag var det dags för elektrikerna att börja jobba med vårat hus.

Elektrikerna

Det är elinstallatörerna AB som ska hjälpa oss med huset. För några veckor sedan fick vi en elkarta där de fyllt i lämpliga ställen för eluttag/strömbrytare, TV/tele/data, men självklart var det några korrigeringar från min sida... Det vanligaste är att man sätter uttaget 20cm från golv och strömbrytaren 1m från golv, men vi har valt att sätta uttaget 30cm från golv och strömbrytaren 1,20m från golv. TV/tele/data kommer att finnas i alla rum i huset. Vi har även gjort några korrigeringar vart på väggen uttagen skall sitta, lite beroende på hur vi har tänkt att möblera vissa rum. Tex har vi bestämt att uttaget för Tv´n ska vara där vi tänkt att placera den istället för att sätta det 2 m längre bort. Allt för att slippa kablar liggandes efter golvet. Även en extra elslang har monterats i taket för surround anläggningen. Också dimmrar till alla rum kommer att installeras så vi kan välja om vi vill ha mysbelysning eller upplyst.




Plåtslagarna var också förbi idag. Det är lite jobb kvar att fixa för dem men snart så är även det klart. Som extra skydd har plåtslagarna monterat upp en plåt som skyddar fasaden mot stänk från hängrännorna och förhindrar insyn upp under takpannorna.



Även den andra luckan till vinden monterades idag.




Och det förbereddes för skorstenen till kaminen.




söndag 21 februari 2010

Helgen som varit

Det har blivit lite av en tradition att vi på helgerna åker ut till huset och städar. Städningen är det enda som vi tagit på oss att göra själva. Annars har vi köpt ett nyckelfärdigt hus, och tur är väl det. För ingen utav oss skulle ha ork till att bygga ett hus. Vilket busväder det varit de senaste dagarna. Brrr vad kallt det är. I dag när vi åkte från huset var det 20 minusgrader ute och veckan som varit kan summeras med; en massa snöfall, kyla och så blåser det som 17! Inte nog med det så har vi sett på vädret att ännu en snöstorm är på väg. Våren var är du ?? Vi passade också på att sätta igen garageportarna med spånskivor. Tidigare har det bara varit plast men nu är det alltså spån som är uppe.


Nystädat!



Det är en del tomter i närheten av vår tomt som är sålda och det lustiga är att vi känner igen de som köpt tomterna.



Så jag tänkte att jag skulle berätta lite om tomterna och dess ägare...


Den ljusblå tomten är våran. M och P

Den gröna tomten har A köpt. A och P kommer från samma by, de har inte umgåtts när de var små, men de känner till varann. A´s mamma var lärare till P när han var liten.

Den gula tomten har M och F köpt. M och P jobbar på samma jobb och F´s pappa har lekt med P´s mamma när de var små.

Den rosa tomten har A och A köpt. M och A har gått i parallell klass på gymnasiet.

Den lila tomten har M och T köpt. P och M känner varann sedan tidigare.


På den här beskrivningen låter det som att vi bor i en liten by där alla känner alla, men det är i Borlänge vi bor. Borlänge som har ca 50,000 invånare. Dessutom är det bara jag och två till som kommer ifrån stan, vilket gör det hela ännu mer lustigt. Tänk vilken liten värld vi lever i!

torsdag 18 februari 2010

Fönstren på plats

Igår lades det sista teglet på taket och i dag var det fönstrens tur att komma på plats. Huset blev så mycket finare bara av att fönstren kom i. Tidigare har gluggarna för fönstren sett ut som tomma hål men inte längre. Spröjsen är också jättefina.. Funderade tidigare på en annan modell av spröjs men nu när de här är här är jag glad att det blev just dem, de är så fina så. Och ännu bättre kommer det att se ut när vi har fått upp gardiner på insidan.




Även den ena takluckan kom upp i fredags, på torsdag kommer lösullet att sprutas in.



onsdag 17 februari 2010

Tegel och fönster

Idag kom teglet och fönstren till huset. Nu har huset börjat bli mer personligt. Tidigare har det bara stått där och sett "naket" ut, men nu är de mer personligt och personligare ska det bli!


P och jag har väldigt olika smak, men när det gäller huset så är vi faktiskt ense om en hel del saker. Vi båda gillar den "gamla" stilen som tidigare fanns i svenska hem. Med den gamla stilen så menar jag stilen som var vid sekelskiftet 1900. Insidan kommer till viss del att ha "gamla" drag och lika så utsidan. Så färgen på teglet blev tegelrött och stuprören vita. Grabbarna har hållt på med teglet på taket hela dagen och jag beundrar dem som jobbar i det hemska vädret som varit! Hela taket blev inte klart i dag men förhoppningsvis i morgon, och enligt väderprognosen ska vädret vara lite bättre än dagen som varit.



Stuprören är på plats. Nu väntar vi bara på att det ska sluta snöa och töa istället så de kommer till användning!


När fönstren kom i dag upptäckte jag att något blivit lite galet.... Alla fönster var rätt utom ett av fönstren i köket och det till tvättstugan. De fönstren var i råglas men vi vill ha dem i klart glas, så de kommer att bytas ut. Vi hoppas på en snabbleverans av fönstren så de rätta kommer till veckan :) Pardörren till altanen har också kommit. Å så fin den är, finare än jag trodde faktiskt!


Våra Ett av våra fina halvmåne fönster.
Ännu finare blir det när spröjsen kommer på!





Idag har det också varit ut en kille från kommunen som har kontrollerat att huset hamnat där det ska, och det har det så klart! Han berättade också att kommunen fått in beställning på nybyggnads kart på en tomt nära oss. Spekulanterna av tomten har tidigare kommit och pratat med oss när vi varit i huset men nu är det alltså klart att de ska bygga Kul kul!


tisdag 16 februari 2010

Plåtslagaren

Idag har arbetet med innerväggarna fortsatt och även plåtslagaren har varit på plats och fixat rännkrokarna som stuprören ska sitta i.

Ni som sett planlösningen vet hur det ser ut mellan köket och vardagsrummet. På ritningen är öppningen 140 cm mot köket och mot sovrumsdelen är den 120cm. Varför den är 140cm har jag ingen aning om, det är inget som vi tänkt på tidigare men nu när reglarna till innerväggarna är på plats syns allt mycket bättre och vi tyckte att öppningen var lite väl stor. Funderingarna har cirkulerat i banorna att vi kanske skulle be grabbarna att sätta in en regel till så att öppningen
blir 120cm som på andra sidan...

Jag funderade lite fram och tillbaka om det skulle bli en liten "dammhörna" om vi skulle bygga på väggen 20cm, men i dag när jag var förbi bygget snackade jag lite mer grabbarna och de tyckte inte alls att det var någon dålig idé. Sagt och gjort, en regel till kom upp och öppningen minskades med 20cm.. Det blev skitbra!! Så nu på bara två dagar har vi ändrat lite i ritningen men bara till det bättre :) Innan vi bestämde oss för att vi skulle bygga hus läste vi mycket på Internet om husbyggen (bla på bloggar, därav föddes idén för den här bloggen) och hörde oss för hos folk som byggt hus, och något som tyvärr återkommer då och då var de s.k "hantverkarfasonerna". Jag kan Bara säga att för vår del är det raka motsatsen.. Vi är så nöjda och glad för grabbarna som är och bygger på vårat hus.. De är effektiva och duktiga; Vi ser varje dag skillnad på huset mot dagen innan. De är flexibla och duktiga; inte alls omöjliga fast än vi kommit med ändringar i sista minuten. Och det är trevliga!!


Nu kanske ni som läser tror att jag bara fjäskar men det gör jag absolut inte. Vi är så nöjda som vi bara kan vara och jag kan Varmt rekommendera Huskomponenter för er som funderar på att bygga. Bygger man med Huskomponenter får man träffa en arkitekt som ritar upp huset efter ens egna idéer och smak. Med andra ord är varje hus unikt och anpassat efter hur köparen vill ha det. Den som vi haft kontakt med är Jonas på Huskomponenter. Jag vet inte om jag sagt det till dig, Jonas eller om du ens läser det här men du är verkligen en snäll människa. Du har inte försökt lura oss eller pracka på oss något helt onödigt som vi egentligen inte vill ha. Du har inte förskönat något för oss utan bara varit ärlig. Sånt värdesätter vi högt, och du tar dig tiden för våra frågor och funderingar. Jag hoppas du får äran att bygga många, många hus till andra spekulanter!!



Här är dörröppningen som jag talade om.

Nu är regeln uppe!


Bara stuprören som fattas


Och ingen "tröskel" som är i vägen längre.


Reglarna till alla väggarna är klara.

Ställningen utanför farstun är också borta.