söndag 31 januari 2010

Ställning

Nu har det hänt lite saker på tomten. Inte så stora saker kanske, men ett tecken på att något är på G!



En byggställning är på plats!



Det Har varit en riktig vargavinter I år. Brr, men jag ska inte klaga. Jag tycker det är fint med vintern och skönt att det inte varit varannandags väder. En mycket stor fördel med det här vädret är också att det är idealiskt att bygga hus Den nederbörden som kommer är lätt att ta bort. Bara att sopa lite.

onsdag 27 januari 2010

Tjingeling!

Ja då kommer händelseförloppet av gjutningen av grunden lite mer detaljerat som lovat.. Jag var inte där alls under dagen utan det var P som var där och fotade, senare på kvällen när jag kommit hem från jobbet var jag självklart där och kikade!

Eftersom riktlinjerna för radonvärden kommer att sänkas i Sverige har vi valt att Radonsäkra vårat hus. Och för att Radonsäkra huset har vi lagt en s.k radonduk i grundkonstruktionen mellan isoleringslagren och rören upp i plattan har fått gummitätningar. Under plattan lades en lång slang för att om det i framtiden skulle uppdagas att radon av någon anledning ändå letar sig in i huset så kan en fläkt kopplas till röret som ligger i en lång slinga under hela huset och garaget. Ett i enighet med byggnormerna godkänt förfarande för radonsäkring av husgrunden som blir helt gastät. Lite kaka på kaka kan tyckas men vi vill ta det säkra före det osäkra.


Huset får också ett ventilationssystem av modell mekanisk från och till-luft (även kallat ftx-system)som ventilerar hela huset för god inomhusmiljö och återvinner frånluften via en värmeväxlare! Detta tillsammans med fjärrvärme ska ge låga uppvärmningskostnader och energideklarationen gjorda för huset ligger 25% under dom gällande kraven och kommer att kontrolleras i verkligheten genom uppföljning.


Gjutningen gick förhållandevis snabbt och efter att ha lastat av hela 4lastbilar med betong så fick äntligen plattan sin nuvarande form efter olika bearbetningar och två slipningar där avrinningen till dusch och bad/avlopp ordnats precis innan betongen blivit för hård.
Sista slipningen gjordes för övrigt inne i ett tält som spändes upp efter gjutningen och 2varmlufts aggregat såg till att betongen höll rätt temperatur över natten.

Nu får vi tyvärr vänta på husresningen pga snöfall men hoppas det kommer igång snart. Det tar 2-3dagar från husresningen till att det blir tätt och då är det bra om inte det regnar eller snöar under tiden.


Najning av armeringsjärn


Ännu mera najning


Klart!


Betongbil och pump


Utfyllning pågår!


Samtidigt fördelas betongen ut över plattan

Medans betongen är blöt slätas den ut så mycket som möjligt





Alla kanter ska fyllas

Det jobbas på snabbt

Nu är det bara två sovrum och lite av hallen som inte har fått betong



Nu är det inte mycket kvar :)


Senare på kvällen när tältet restes över plattan


Inne i tältet jobbas det med avrinningsytorna till brunnarna.
När de är klara ska plattan slipas några vändor till innan den är hel färdig



Grunden ser verkligen jättebra ut! Och vilket hårt slit jobb det är för att göra en grund! Fingertoppskänsla är verkligen något som behövs!

fredag 22 januari 2010

Nu har vi en grund!


Ja som rubriken ovan lyder: Nu har vi en grund. Är trötter så jag orkar inte skriva så mycket mer ikväll. MEN jag lovar att skriva mer detaljerat lite senare.


Bara huset som fattas

torsdag 21 januari 2010

Kojan m.m

Det har varit dåligt på bloggfronten på sistone... Det har hänt saker på tomten men det är jag som jobbat hela tiden. Jag har bara hunnit åka till tomten och kollat en endaste dag, men P har varit där mer. Själv har jag varit inne i ett jobbmaraton känns det som, Har bara jobbat och sovit.

Ni som känner mig vet att jag jobbar alla möjliga tider på dygnet, kors och tvärs, hitan och ditan.. Ni som inte känner mig; Så kan jag berätta att konstigare tider än vad jag jobbar är det inte många som gör... Längden på skiften varierar också, allt från 3 timmar till 28 timmar. Men jag trivs. Det känns inte som att jag kan ha ett bättre jobb!

Under den tiden som Mockfjärds schakt har varit där och "grejat" har vi självklart varit där och kollat men varje gång som vi varit där har de inte varit några gubbar på tomten... Bara en bil som stått där och puttrat på tomgång men när vi smällt i dörrarna på bilen har det rört på sig....


Tammetusan så sitter de och häckar i kojan hela tiden känns det som... Det spelar ingen roll vilken tid som vi har varit där. Även fast de är hantverkare trodde jag att de hade typ 9 fika lunch vid 11 eller liknande men de verkar vara ombytliga av sig...



Kojan



Jag vet inte hur lång tid det tar att göra en grund men det känns som att vår tagit allt för lång tid. Idag har rörmokaren varit där och i morgon skall grunden gjutas! Men idag när jag var på jobbet ringde P och sa:

"Jag har varit ut på tomten och tittat på grunden men det ligger ju ingen värmeslinga i garaget!"

Eftersom vi har garaget och huset ihop byggt så har vi valt att även ha slinga i garaget istället för radiatorer. Men slingan i garaget var alltså inte utlagd.. SUCK! I vårat hem så är det jag som tar konflikterna. Det är jag som är hetlevrad det är jag som ringer alla samtal när det inte går som det ska . Det är jag som reklamerar varor som är trasiga och det är jag som ringer Mockfjärds schakt när de inte gör som de ska... Med andra ord är det jag som är Satkärringen i hushållet.

Kan bara föreställa mig hur jobbigt det skulle bli att göra om grunden när den väl var gjuten, vilken mardröm att börja bila i en nygjuten grund! Nu ska i alla fall värmeslingan som saknas i garaget läggas ut i morgon på morgonen. Puh att vi såg det i tid! Som vanligt jobbar jag hela dagen i morgon börjar tidigt och slutar sent så tyvärr kan jag inte vara med när de gjuter, men P är ledig och har tänkt att spendera hela dagen där... Om ni har tur och jag inte är allt för trött i morgon och inget annat har hänt, kommer det kanske ut bilder på en färdig gjuten grund i morgon. Varje gång som jag varit ut till grunden har jag reagerat på att den ser så liten ut.. har de verkligen mätt upp rätt?? Plattan ska vara 221kvm men det känns inte ens som 100kvm. När jag frågade om de verkligen har mätt rätt sa det att nästan alla som ser plattan innan huset är på tycker att den ser liten ut. Skönt att höra att det är fler än jag som ser illa :)

En annan skojig sak som hände i dag var att P s arbetskollega ringde och berättade att de köpt en av granntomterna till oss.. Även de bloggar och deras blogg hittar du här.

Här nedan kommer det lite bilder från arbetet och utvecklingen men grunden.







Ett slags värmeaggregat tinar upp marken så plintarna till altanen och farstun kan sättas i marken


tisdag 12 januari 2010

Vi väntar å vi väntar...

På att något ska hända och att jag ska ha något om huset att uppdatera bloggen med, men icke!

Dagarna som varit har varit kalla, brr... Vi har varit ute och gått och jag har tagit några bilder. Jag roar er med det så länge !


onsdag 6 januari 2010

5e januari

Igår(4/1-10) började Mockfjärds schakt äntligen att gräva men när vi var förbi var det för mörkt för att ta kort. Idag var det bättre fotoläge, så svärföräldrarna och vi var förbi och kikade.





I går när de började gräva var den 8cm tjäle i marken. Enligt experter som vi varit i kontakt med är det ingen fara för närliggade hus att få några sprickor pga vibrationer men för säkerhets skull har det installerats mätare på de hus som ligger närmast och skulle grävningarna mot förmodan framkalla mer vibrationer blir grävmaskinisten varse om det.


Vi tog oss också en sväng till husfabriken för att visa svärföräldrarna husväggarna


inne på fabriken jobbas det, men

våra husväggar är redan klara och väntar på att bli uppmonterade


lika så takstolarna väntar på att bli monterade


utsikten från fabriken


på vägen från fabriken ser man hus som är kvar från den tiden gruvan var i drift,



Nu är det kväller, och där det ska grävas är det täckt med isolering.

tisdag 5 januari 2010

I dag...

För precis ett år sedan satt vi i bilen det var kallt ute,



men varmare skulle det bli! Några timmar senare var det så varmt att vi kunde gå barfota!

























Gulligaste elefant ungen








Vi var nämligen på väg till Arlanda för att flyga till Thailand. Underbara underbara Thailand, Ett paradis på jorden !



Åh som jag längtar tillbaka.... Jag skulle kunna flytta dit om det bara var möjligt! Jag gillar inte vintern alls, usch för snö och kyla, varannandags väder är pest. Det går väl an nu när det är så här som det är nu. Kallt hela tiden och snö på backen men ändå.. Jag får ont i magen och huvudet av kylan. brr I det här livet ska jag njuta och må så bra som jag bara kan i Vackra Sverige! Jag är glad att jag är en svensk kvinna och att jag lever och verkar i Sverige, Jag är Glad över mitt liv här, Jag är glad över att vi har möjligheten att bygga hus. Det är en av våra drömmar som håller på att gå i uppfyllelse, men i nästa liv, ja då tror jag att jag ska önska mig att bo i ett varmare land med samma standard och jämnlikhet som i Sverige. Någon som har något bra förslag på land ??



För ett år sedan idag var det också P s födelsedag och eftersom han fyller år en gång om året är det alltså dags i dag igen. Även detta år fyller han endast en gång, dock jämt.... alltså en nolla bakom första siffran...




Det är kallt i år med...






men nu äntligen har bygget av grunden kommit i gång!!



den som väntar på något gott... uppdatering kommer förhoppningsvis i morgon. Nu lär jag fixa till mig. Eftersom vi har ett födelsedagsbarn här hemma ska vi ut och äta lite gott.